Nádtető

A nádtetőkészítés a magyar tradicionális építészetben jelentős múltra tekint vissza. A nád természetesen megújuló és lebomló anyag, így a bioépítészetben egyre közkedveltebb. Mindamellett a nádtető remek hőszigetelő és minden tetőformára alkalmazható.
A nádtetőfedő mesterek véleménye megegyezik abban, hogy a nád víztaszító képessége kiváló.

Akik a nádtető gyúlékonysága miatt aggódnak, megnyugtató lehet a veszélyforrás kiküszöbölésére alkalmazható villámhárító, valamint a héjazat impregnáló szerekkel való átitatása. Hivatalos mérések ugyan nem léteznek, de a nádtetőfedő szakemberek tapasztalata szerint, kb. 10 cm nádtető hőszigetelése 7 cm üveggyapotnak felel meg. További előnye, hogy bármilyen tetőszerkezethez alkalmazható. Az általunk készített nádtetőknek 30 cm a vastagsága, ami így legalább 21 cm üveggyapot szigetelésnek felel meg. Egy ilyen méretű nádtető kb. 45-55 kg-ot nyom m2-ként, így a gyengébb tetőszerkezet nem ajánlott, annak megerősítése erősen javasolt. Lehetőleg azonban figyelni kell arra, hogy a tető dőlésszöge 35 fok felett legyen, ami által jelentősen megnő a nádtető élettartama. Ezáltal akár 50-70 évet is kibír. Ajánlatos azonban a nádtető rendszeres karbantartása, ami 5-10 évente esedékes. Ennek oka, hogy a nádtető felső 10 centiméteres rétege – mely az időjárás viszontagságainak leginkább ki van téve – az évek során folyamatosan kopik, mindamellett a nádtetőn megtelepedő mohák és egyéb káros növények ellen is védeni kell.

Fontos kiemelni, hogy a nádtetőfedő szakma komoly szakképzést igényel, így én magam is elismert hazai és európai nádtetőfedő mestertől sajátítottam el a szakma rejtelmeit. Tanultam Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban és Németországban egyaránt.